Könnyed, vegán, gluténmentes édességet keresel nyárra, ami minden alkalommal tökéletes választás lesz? Ráadásul szezonális gyümölccsel – most eperrel – készül, ami habkönnyűvé teszi ezt a fantasztikusan finom édességet, ami mindenki kedvence lesz nálatok is.

Gluténmentes, vegán kölestúró torta eperzselével

Hozzávalók a “túrós” réteghez:

  • 1 bögre köles (kb. 2,5 dl)
  • 3 bögre, kb. 750 ml (bio) 100%-os almalé
  • 1 db bio citrom reszelt héja és kifacsart leve
  • 1 db vegaföl
  • Ízlés szerint eritrit
  • 250 ml vegán cukrász habtejszín
  • 1 tasak expressz zselatin fix (vagy 1 teáskanál agar-agar)

Hozzávalók az eperzseléhez:

  • 30-35 dkg eper
  • fél citrom leve
  • ízlés szerint eritrit, vagy bármilyen édesítő
  • 1 tasak torta zselé

Kölestúró réteg elkészítése:

 A kölest 3-szor alaposan mosd át, majd öntsd egy fazékba. Add hozzá az almalevet, és fedő alatt, lassú tűzön főzd addig, amíg a nedvességet a köles teljesen fel nem szívta. A vége felé már folyamatosan kavargasd, nehogy odakapjon!

Ha már minden nedvességet felvett a köles, akkor vedd le a tűzről. keverd hozzá az eritritet (vagy azt az édesítőt, amit választottál), a (Bio) citrom reszelt héját és átszűrt levét.

Rakd félre hűlni. Hűlés közben néha nézz rá, keverd át.

A langyos rá hűlt kölestúrót tedd át egy nagyobb tálba, és add hozzá a vegafölt is. Kóstold meg, és ha úgy érzed, hogy szükséges, akkor édesítsd még egy picit. Csipetnyi sót is adhatsz hozzá, ami kiemeli az édes ízt. 

Botmixerrel krémesítsd. Én nem pépesítettem le teljesen, egy picit darabosra hagytam, és így olyan rögös túrós feelingje lett.

Az előre behűtött vegán habtejszínt az expressz zselatin fix-szel együtt verd kemény habbá, majd két-három részletben forgasd össze a pépesített kölestúróval. 

A masszát töltsd a sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába, és nyomkodd bele egyenletesen.

Tedd hűtőbe 2-3 órára.

Eperzselé elkészítése:

Mosd meg az epret, szárazd le, és vágd ki az esetleges hibás részeket. Válogass ki pár szép szemet a díszítéshez, a többit pedig tedd késes aprítógépbe (vagy turmixba), és zúzd össze. Ha ez kész, add hozzá a fél citrom levét is, ízlés szerint édesítőt, és turmixold tovább.

Az eperpürét ezután tedd át egy lábasba, és főzd fel az 1 csomag tortazselével. Ha 1 percig forrt, akkor vedd le a tűzről, és hagyd hűlni. Érdemes fedő alatt, mert akkor nem lesz rajta kéreg.

Ha már langyosra hűlt, akkor öntsd rá a kapcsos tortaformában addigra hidegre hűlt kölestúróra.

Tedd a hűtőbe, és hagyd teljesen megdermedni az eperzselét.

Tálalás előtt kapcsold le a tortaforma szélét, húzd le a tortáról a sütőpapírt és díszítsd eperszeletekkel. 

Nagyon finom és könnyű édességet készítettél, ami egészséges, vegán és teljesen gluténmentes!

Jó étvágyat!

Ilyen, és ehhez hasonló tartalmakért kövess minket, mert fogunk érkezni további egészséges étellel, itallal! 

Az eperzselés kölestúró torta receptjét Drogba Ágnes személyi edző osztotta meg veletek. Ágit tudjátok követni a Facebook-on is, ahol nagyon sok hasznos információt, tanácsot kaphattok tőle.